Mestonderzoek voordat je op vakantie gaat met je paard…
Ik vind het prettig om te weten of mijn paarden “wormenvrij” zijn als ik naar een andere locatie ga, want ik zou het vervelend vinden als ik de weide van andere mensen zou besmetten. Maar andersom is het natuurlijk ook prettig om te weten of mijn paarden tijdens een bepaalde trekkerstocht of vakantie een besmetting op hebben gelopen. Natuurlijk kan ik de mest opsturen voor een mestonderzoek maar om lekker kort op de bal te zitten heb ik besloten een cursus te volgen en voortaan zelf aan de slag te gaan. Ik ben op zoek gegaan naar een curus mestonderzoek. Het was een hele zoektocht want zoveel cursussen worden er niet gegeven. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij Uschi van Mestcheck. Omdat ik jullie een lange zoektocht wil besparen deel ik deze informatie met jullie. Wellicht brengt het je op een idee, wie weet zit jij over een tijdje ook te speuren in de mest van je paard 😉.
Op naar België voor een cursus mestonderzoek
Met een checklist met vragen, poep én goede zin rij ik richting België waar Uschi al klaar staat in het lokaal dat ze afgehuurd heeft. Terwijl de andere gezinsleden volop in de Sintstemming zitten heb ik een dagje poep. Uschi heeft alles al netjes voorbereid alle microscopen staan klaar, de presentatie met een pen en markeerstift ligt klaar op tafel zodat je makkelijk notities kunt maken. Én de tafel staat vol met lekkers. Oké dit gaat wel goedkomen!
Uschi begint haar verhaal en legt uit wat haar beweegredenen zijn geweest om te starten met mestcheck.be
Uschi heeft Biochemi gestudeerd, 11 jaar in het onderwijs gewerkt en ze heeft allerlei dieren waar ze ook heel erg veel van geleerd heeft. Omdat ze het erg leuk vindt om haar kennis te delen én omdat ze stiekem het onderwijs een beetje miste is ze gestart met het geven van een cursus mestonderzoek. En dat is fijn want er zijn nog ontzettend veel mensen die ontwormen volgens een standaard ontwormingsschema’s terwijl de paarden wellicht helemaal geen wormen hebben. Tijdens deze dag gaan we hier heel veel meer over leren! We starten eerst met een voorstelrondje, dat is erg leuk want zo leer je de mensen in de groep ook beter kennen en krijg je een idee bij de beweegredenen van iemand om deel te nemen aan de cursus. Eigenlijk had iedereen hetzelfde gemeen… we willen allemaal het beste voor onze paarden.
Welke wormen bij paarden kunnen er allemaal voorkomen?
Na de introductie start Uschi haar presentatie. Ze verteld van alles over de verschillende soorten wormen die paarden kunnen krijgen. Van longworm, leverbot, horzellarven, maagwormen, nekwormen, spoelwormen, veulenwormen, lintworm, kleine bloedworm, grote bloedworm tot aan aarsworm. Zo krijgen we uitleg waar de wormen leven want niet alleen in de dikke darm en dunne darm kunnen wormen zitten. Ook in de longen, lever, maag en nekpees en de endeldarm. Op basis van een duidelijk overzicht krijg je uitleg hoe een paard b.v. aan longworm kan komen, waarom je voorzichtig moet zijn met schapen of koeien die je op dezelfde weide als de paarden laat lopen. Kortom, zeer leerzaam! Dit is al heel veel informatie dus komt de man van Uschi binnengelopen met de verse broodjes die we vooraf hebben besteld. Even alle informatie op ons in laten werken die we tot nu toe hebben gekregen en wat energie naar binnen werken.
Wat moet je doen als je wormeneitjes hebt gevonden in de mest van je paard?
De tweede helft van de cursus mestonderzoek gaat over de verschillende middelen die je kunt geven als er wormeneitjes zijn geconstateerd. En vanaf welke EPG het advies is om te ontwormen. Daarnaast krijg je ook een uitleg over wormenresistentie, want zomaar alle paarden ontwormen omdat één paard een verhoogde EPG heeft is ook niet altijd nodig (ligt aan de situatie) zeer interessante informatie die je wel moet hebben voordat je begint met het onderzoeken. Want onderzoeken is één maar… wat ga je nu doen als er een verhoogde EPG score uitkomt? Na de cursus kun je zelf een inschatting gaan maken wat er moet gebeuren. Stel je komt er niet uit dan mag je ook altijd nog contact opnemen met Uschi.
We starten nu met het praktijkgedeelte, onderzoek zelf de mest
Oké daar gaan we dan. Super enthousiast gaan we allemaal aan de slag maar al snel komen daar de vragen. Want het lijkt allemaal erg simpel als Uschi het voordoet maar probeer maar eens een telkamers goed te vullen zonder dat er lucht bijkomt. En hoe stel je de microscoop goed in? Maar gelukkig heeft Uschi ook haar man ingeschakeld zodat hij bij kan springen als er vragen zijn. Voor de eerste keer zelf mestonderzoeken is moeilijk. Want wat zie ik nu? Is dat een eitje? Een luchtbel, een pol, plantaardig materiaal? Je hebt de tijd om lekker op je gemak de mest te onderzoeken en vragen te stellen. Uschi neemt er de tijd voor en zal je niet zomaar naar huis sturen. Maar na een hele studiedag is het toch ook wel fijn om naar huis te gaan met de kennis die je op hebt gedaan. Dus ik sluit af na wat mestonderzoeken gedaan te hebben af. Het was een zeer leerzame dag geen seconde spijt dat ik de cursus mestonderzoek heb gevolgd! Ik heb zelfs een mooie certificaat mee naar huis gekregen daar ga ik thuis op proosten.
En dan nu… thuis aan de slag met een mestonderzoek
Tijdens de cursus heb ik een microscoop en starterset bij Uschi gekocht zodat ik thuis ook aan de slag kan. Om te voorkomen dat ik na 2 maanden pas weer mijn microscoop zou gaan pakken ben ik de volgende dag al meteen aan de slag gegaan met testen. Ik had enkele monsters meegenomen van andere dames van de cursus waarvan ik wist dat er eitjes in de mest zaten. Super spannend want hoe gaat het ook alweer….
En ja hoor… dat was al de eerste vraag waar ik tegenaan liep. Zie ik nu een spoelworm? Ik heb Uschi een berichtje gestuurd en snel werd ik al gerust gesteld. Het was geen spoelworm maar een pol. Zo heb ik nog meer vragen kunnen stellen aan Uschi Altijd fijn zo’n back-up. Wat ik wel in de mest heb gevonden waren bloedworm eitjes die waren duidelijk zichtbaar. Ik heb kunnen oefenen met de EPG telling. Ik ga de komende tijd gewoon poep “verzamelen” en “lekker” aan de slag. Ik vind het in ieder geval reuze interessant!